Craft Show. Atelier demonstrative de meșteșuguri casnice – țesut și cusut

În perioada 28-30 martie a avut loc atelierul demonstrativ de meșteșuguri casnice organizat de Asociația Eurosilvania împreună cu Star Brașov.

CRAFT SHOW este un eveniment organizat de Asociația EUROSILVANIA cu scopul de a promova meșteșugul țesutului, unul dintre cele mai vechi meşteşuguri tradiționale româneşti. În cadrul atelierului vom reconstitui, cu participarea unor meșteri populari care provin din zone rurale din județele Botoșani și Vâlcea, toate etapele de realizare a țesăturilor pe războaie de țesut  orizontal și gherghef vertical.

Printre invitații evenimentului se numără Aurica COJOCARIU (tezaur uman viu – război de țesut orizontal), Maria NEAMȚU (marele premiu al Târgului Meșterilor Populari din România – gherghef vertical), Maria ZOIȚANU (profesor limba și literatura română, pasionată de folclor, specializată în colectarea și documentarea tradițiilor) și grupul Șezătoare la Brașov. În spațiul atelierului vor fi expuse o cloecție de cămăși tradiționale cusute de doamne din grupul Șezătoare la Brașov- condus de Oana Bîrgăoanu-Pavăl, precum și colecția Lidia Vișan – cămăși de Teleorman.

Arta cusutului cămășii tradiționale românești va fi prezentă în cadrul atelierului prin participarea membrelor Șezătorii din Brașov, care vor prezenta diferite tehnici de realizare (cum croim o cămașă tradițională, tehnici de cusut, broderie).

Meșteșugul țesutului este unul dintre cele mai vechi meşteşuguri tradiționale româneşti. Țesăturile, fie că aveau rol funcțional sau decorativ, erau foarte importante în locuințele țărănești, realizarea acestora fiind o ocupaţie tradiţională pentru femei în timpul iernii. Obiectele ţesute reprezentau dovada hărniciei şi măiestriei gospodinei și ilustrau starea socială şi prestigiul familiei. Piesele care erau etalate in interiorul casei tradiționale reprezintă adevărate obiecte de artă a textilelor de casă, deoarece acestea includ detalii ornamentale și cromatice deosebit de frumoase, motive și simboluri ancestrale, elemente valoroase de cultură tradițională românească.

Acest site web stochează cookie-uri pe computerul dumneavoastră. Politica cookies